Když jsem před 7 lety, jako jeden z prvních experimentátorů (nutno podotknout že veliký amatér) s HDR v ČR tvrdil, že za pár let bude funkce HDR přímo v zrcadlovkách, všichni se mi smáli. O 5 let později máme HDR v každé nové zrcadlovce, o kompaktech či mobilech nemluvě. Dovolím si tedy znovu něco předpovědět - digitální fotoaparáty umřou.

Spousta lidí bude tvrdit, že na focení je potřeba fotoaparát a že všechny ty mobily nejsou kvalitní, špatně se to drží, je to ploché, nemá to blesk a objektivy atd. To je všechno pravda, jenže mobil má taky jednou nesmírnou výhodu - máme ho stále u sebe. A tak na něm vznikají ty nejcennější fotografie - momenty, které mají pro nás největší cenu. 

Když jsem před mnoha lety přišel o data (nakonec tedy né úplně, ale prvních pár dní to tak vypadalo), bylo pro mě nejcennější zachránit rodinné fotografie. Na kopec vyfotit východ Slunce můžete znovu, ale vyfotit znovu 1. narozeniny vašeho syna? To už by vyžadovalo hodně umělé organizace a retuše, případně zapůjčení jiného dítěte.

A právě z tohoto důvodu lidé používají mobily pro fotografování čím dál více (ani já nejsem vyjímka). Nutno podotknout, že kvalita mobilů už předčila některé kompaktní fotoaparáty, takže se není ani čemu divit. Tady fotografičtí výrobci hodně zaspali.

Dle mého názoru nejpozději do 5-10 let zmizí z trhu kompaktní fotoaparáty úplně. A do 20ti let zmizí i dnešní digitální zrcadlovky a podobná zařízení. Budeme mít stále profesionální stroje (jako dnes velký formát), ale vše ostatní budeme fotit mobilními zařízeními (a netvrdím, že zrovna mobily). Takže výrobce jako Nikon, Canon a další, čeká podobný osud jako Kodak, pokud se rychle nepřizpůsobí.

Co bude naopak na vzestupu je postprocessing fotografií. Pomocí technologií, které ukazuje třeba Lytro, budeme schopni posbírat spoustu dat, která posléze zpracujeme a nahradíme tak vše od ostření, přes barvy až po rozsah objektivů. Prostě cvaknete a až za pár dní doma vytvoříte fotografii, která bude s původním záběrem sdílet jen GPS souřadnice.

Možná to bude znamenat v umění znovu vzestup analogové fotografie, ale to je otázka.

Nepovažuji se za odborníka na danou tématiku, profesionálního analytika ani profesionálního fotografa. Ale myslím si, že to tak bude - možná je to odvážné tvrdzení, možná ne - čas ukáže, zda jsem měl pravdu ;-).

4 Comments