Už delší dobu bojuji se svým digitálním světem. Na jednu stranu mě všechny dnešní IT vychytávky, sociální sítě a appky děsně baví, na druhou stranu si čím dál více uvědomuji, kolik času mi berou. Času, který by se dal věnovat čtení knihy, studiu něčeho zajímavého, delší procházkou po lese, více času dětem, prostě spoustě věcem, které mi dávají větší smysl.

Občas mám těch technologií po krk, sundám si chytré hodinky, telefon nechám doma a vyrazím do lesa - a řeknu vám, je to paráda. Nicméně jsem přesvědčen, že už i já jsem se stal obětí novodobé závislosti na sociálních sítí a fóbie FOMO (fear of missing out - strachu, že mi něco uteče). Občasný digitální detox mi přestává stačit - uvědomil jsem si to dnes - nainstaloval jsem si beta verzi nového MacOS - která obsahuje funkci “Screen time”, která už je dostupná na telefonech a tabletech (a nyní i na počítačích). Tahle funkce sleduje, jak dlouho používáte svá zařízení, k čemu, nebo jak často je zapnete kvůli notifikaci, která vám dorazí. Do této chvíle jsem měl data pouze z mobilu a tabletu - a celkem to šlo (v průměru do těch krabiček čumím cca 3h denně - tak z 2/3 času kvůli práci). Ale když jsem dnes uviděl, kolik hodin denně trávím před displejem telefonu, tabletu, počítače doma a počítače v práci dohromady, tak jsem se zhrozil. Vychází to v průměru na 8-12h denně! Ano, na počítači pracuji, IT mě živí, ale i tak - tohle je šílené. Větší část dne trávit před displejem čehokoliv? Chci to zkusit jinak.

Nemám v plánu přestat používat chytrý telefon, to už jsem zkoušel a v dnešní době to podle mě (pokud pracujete v IT na manažerské pozici) již není možné. Nemám v plánu odhlásit internet a žít offline. Chtěl bych prostě zkusit ty naše skvělé technologie používat trochu jinak - efektivněji - ať už doma nebo v práci.

30ti denní výzva

Vymyslel jsem si takovou výzvu, zkusíme to 30 dní a uvidíme, zda to vydržím a co se bude dít dál. Každý den udělám jeden krok k digitálnímu minimalismu. Jednu věc, která mi pomůže snížit čas před displejem jakéhokoliv zařízení.

Protože jsem zatím úspěšný sociální závislák, budu o tom psát na svém twitteru pod hashtagem #offline30. Pokud to bude někoho zajímat, třeba i na blogu nebo jinde. Tak jo, začínáme!

Co vy, nechcete to taky zkusit?

P.S. A samozřejmě mě budou zajímat vaše zkušenosti, dojmy či názory!

2 Comments