Už několik let patří finanční startupy k jedněm z nejzajímavějším a celý finanční segment k nejvíce disruptovaným podnikatelským prostředím. Věci, které dříve byly myslitelné jedině z pozice bank, dnes realizují startupy a nových finančních appek přibývá slušným tempem.

Díky tomu si může člověk snadno vyzkoušet různé věci - nakupovat a prodávat kryptoměny, hrát si s akciemi nebo půjčovat peníze. Na následujících řádcích najdete pár appek, které používám. Některé aktivněji, jiné spíš na hraní, každopádně si ale myslím, že stojí minimálně za pozornost, případně za vyzkoušení. Pokud tedy nejste spokojeni se “zhodnocením” peněz na běžném účtu. Bohužel, české banky se sice snaží jít s dobou (a třeba mobilní bankovnictví Monety je skvělé), stále ale některé produkty z podstaty věci nemohou nabízet.

Možná se vám někdo bude smát, že na Naga nebo Revolutu třeba nekupujete vůbec akcie a samozřejmě bude mít pravdu, ale pro vyzkoušení je to skvělé a pro menší investování také.

Revolut - tak trochu lepší banka

O tom už jsem psal více v tomto článku. Pokud často cestujete, tak je to skvělá služba. Umožní vám například dělit účty mezi kamarády na dovolené, vést účty v různých měnách, má fajn zabezpečení, Metal plán nejhezčí platební kartu, kterou znám a velice slušné pojištění. Navíc přes Revolut můžete nakupovat a prodávat hlavní kryptoměny nebo nově i investovat do amerických akcií - můžete si koupit část “akcie” Applu třeba za 1 USD.

Osobně používám Revolut jako svůj hlavní platební nástroj - doma i na cestách, hraju si s “akciemi” a kryptoměnami a využívám často na cestách s přáteli.

Základní verze je zdarma, tak můžete vyzkoušet.

NAGA - hrajte si s akciemi

Když jsem hledal před rokem, kde si začít hrát s akciemi (Revolut to ještě neuměl), tak jsem došel k Naga, která funguje i v EU. V USA je velice populární Robinhood, ale jeho dostupnost u nás je stále nejistá. Naga je taková sociální síť pro investory. Umožňuje vám investovat do “akcií” v USA i Evropě (oproti Revolutu, ten zatím umí jen US) a něco málo vydělat (nebo prodělat!). Jde o stejný systém jako u Revolutu - tj. nekupujete skutečnou akcii - s tím opatrně - pokud půjde vše dobře, nic se neděje, vše je bez poplatků a zisk okamžitě získáte zpět. Pokud ale půjdou akcie dolů, platíte i ztrátu (koupíte akcii za 50 USD, její hodnota spadne o polovinu a vy dlužíte né 50 USD, ale 75 USD - těch 25 USD musíte uhradit!). Asi nejzajímavější funkcí Nagy je možnost “kopírovat” úspěšné investory - můžete si nastavit, že budete investovat přesně, jako oni. Když si najdete toho správného, tak vám jen rostou peníze. Jen znovu bacha - Naga počítá pouze uzavřené investice - existují zde uživatelé, kteří neúspěšné investice (kdy jdou do mínusu) neuzavírají a systém je pak vidí jako úspěšné. Chce to tedy trochu opatrnosti.

Jinak ale nejde o vůbec špatnou službu - alespoň mé zkušenosti jsou pozitivní - a pokud nepotřebujete jiné funkce Revolutu a chcete jen akcie, může to být volba.

Zkoušejte zde.

Coinbase - svět kryptoměn

Pokud jste fanoušky kryptoměn, ale né odborníky, doporučuji Coinbase. Existují konkurenti, kteří mají menší poplatky, ale Coinbase má skvělé aplikace, web a neměl jsem s ním nikdy žádný problém. Převody financí tam i zpět, zasílání kryptoměn do peněženky na Coinbasu třeba z těžebních strojů apod. Jde o jednoho z nejsilnějších hráčů, který v současné době podporuje řadu měn a pravidelně přidává nové.

Nabízí i řadu pokročilých služeb pro opravdové “kryptoinvestory”, vyzkoušejte, je to zdarma.

Zonky - půjčujte peníze

Další appka, kterou pravidelně používám, je Zonky. Určitě většina z vás zná - jde o “komunitní” půjčování peněz. Prostě vidíte katalog “příběhů” a můžete si rozmyslet, jestli někomu půjčíte 200 Kč na nové auto, kuchyň nebo studia, včetně rizikovosti a z toho odpovídajícího úroku. Jedinou vadou na kráse je jednoduše to, že někomu půjčujete peníze, což není pro každého sociálně vpořádku. Já Zonky využívám, protože generuje slušný úrok a snažím se vybírat takové půjčky, kde je riziko nesplácení minimální - omlouvám si tím to, že snad nikoho nikdy nedostanu do insolvence - ale to riziko zde samozřejmě stále je.

Jinak je ale služba fajn, funguje skvěle, za 2 roky používání jsem nepřišel ani o halíř půjčených peněz a mobilní aplikace je moc fajn.

Vyzkoušejte zde.

Twisto - kreditka nekreditka

Poslední službou, kterou využívám, je české Twisto. Moc sympatický lokální startup, který je v mnoha ohledech podobný Revolutu. Jen utrácíte “na dluh” a funguje podobně jako kreditka. Bohužel karta jako taková je debetní (občas se kreditka v zahraničí hodí). Umí také dělit útratu mezi přátele, základní verze je zdarma, podporuje Apple Pay a další vychytávky jako scannování dokladů přímo do aplikace a má skvělé kurzy pro platby v zahraničí.

Twisto využívám jako rezervní platební nástroj - kdyby se někde v zahraničí nebo doma něco stalo, banka mi zablokovala kartu z nějaké bizarního důvodu (jako se mi to před měsícem stalo) apod.

Zkoušejte tady.

Žádné další finanční appky mě zatím nepřesvědčily. Hodně oblíbená je také Curve Card, která vám umožňuje “integrovat” všechny vaše platební karty do jedné (a další funkce), ale vzhledem k tomu, že platím v 99 % případů přes Apple Pay, tak tento problém mi zmizel. Zapomněl jsem na něco zajímavého, co používáte? Budu rád za tipy a doporučení!

Disclaimer #1: Výše jsou uvedeny pouze mé názory, nejsem ekonom, odborník na kryptoměny ani akcie, takže to berte s rezervou a investujte opatrně! :-)

Disclaimer #2: U některých appek jsou uvedeny odkazy, které využívají možnosti získat odměnu za nové uživatele - jak pro mne tak pro vás ;-).

Comment